14 Dec 2017

Vertijul este caracterizat de senzatia de pierdere a echilibrului ori de senzatia ca totul se invarte in jur.   De multe ori, vertijul este cauzat de o problema a urechii interne.

Receptorii aflați la nivelul urechii interne informează permanent creierul asupra poziției capului și corpului în spațiu, permițând echilibrarea constiența.

Atunci când receptorii de echilibru de la nivelul urechilor interne (dreapta sau stânga) nu acționează în mod egal poate să apară VERTIJUL.Vertijul este însotit adesea de fenomene neurovegetative (greață, vărsături, transpirații, paloare) severe care pot speria pacientul aflat în criză de vertij și, pe termen lung, pot determina teama de a mai iesi singur din casă.

Vertijul periferic poate sa apara dupa:

  • Traumatisme craniene recente, care pot determina leziuni la diferite niveluri ale receptorului vestibular.
  • Infectii otice: herpes zoster, sifilis, otita medie.
  • Efectul toxic/advers al unor substante precum: streptomicina, gantamicina, analgezice, alcool.
  • Tumori: neurinom acustic
  • Boala Meniere: vertij recidivant insotit de surditate sau senzatie de plenitudine in ureche, din cauze necunoscute.

Vertijul periferic apare brusc, in episoade atat de severe, incat pacientul nu poate sa mearga si face miscari necoordonate ale membrelor. Vertijul periferic este insotit de greata, varsaturi, urechi infundate. Pacientul cu vertij  periferic este palid si transpirat si aproape intotdeauna are miscari involuntare ale globilor oculari, orizontale, care dispar daca pacientul fixeaza privirea.

In cele mai multe cazuri, problemele de echilibru pot fi rezolvate prin câteva şedinţe de reeducare vestibulară.

In cadrul Cabinetului nostru se realizeaza sedinte de reeducare vestibulara pentru tratarea Vertijului paroxistic pozitional benign VPPB, prin sedinte de repozitionare a otolitilor din urechea interna folosind manevrele EPLEY, Dix HALPIKE, LEMPERT.